Köpeklerin Korkularını Yenmesine Yardımcı Olmanın Yolları

Köpeklerin korkularını yenmesine yardımcı olma yolları arasında verilebilecek çeşitli ipuçları bulunmaktadır. Eğer bir köpek sahibiyseniz ve köpeğinizin çeşitli etkenlerden korktuğunu gözlemlemeye başladıysanız köpeğinizin davranışlarını ve psikolojisini gözden geçirmeniz gerekecektir. Süreç boyunca uzman kişilerden destek almayı da düşünebilirsiniz.

Köpekler Neden Dış Etkenlerden Korkar?

Köpekler çeşitli nedenlerden dolayı bazı dış etkenlerden korkmaya son derece meyillidir. Bu üzücü ve travmatik durumlarda köpek sahipleri genel olarak ne yapacağını bilemez. Köpeğinizin dış etkenlerden korkmasının temel nedenleri şu şekilde ifade edilebilir;

  • Köpeğinizin travmatik bir geçmişi varsa
  • Köpeğiniz daha önce bir trafik kazası geçirmişse
  • Köpeğinizin anksiyetesi varsa
  • Köpeğiniz daha önce fiziksel ya da psikolojik bir şiddete maruz kalmışsa

Bu üzücü durumlar köpeklerde kısa ya da uzun süreli şekilde dış etkenlerden korkma problemine yol açabilir. Bu şekilde çeşitli travmalar yaşayan köpekler genel olarak geçmişinde eziyet gören ya da bir süre sokakta yaşayan köpekler olmaktadır. Köpeklerin korkularını yenmeleri için psikolojik olarak kendilerini iyi ve güvende hissetmeleri şarttır. Travmayı atlatma sürecinde köpeklere baskı uygulanmaması da önemli etkenler arasındadır. Sahibi olarak can dostunuzun korkularını kademeli bir şekilde yenme yolunda her daim yanında olmalısınız.

Köpekler genel olarak yüksek seslere, gök gürültüsüne ya da fırtınaya karşı büyük ölçüde korku duyabilirler. Köpeklerin bu seslere alışması ve korkularını yenmesi ise farklı süre zarflarını kapsayabilir. Eğer köpeğinizin dış etkenlere karşı olan korku duygusunu her türlü sürece rağmen yenemediğini fark ederseniz profesyonel bir destek almayı da tercih edebilirsiniz.

Köpeklerin Korkularını Yenmesinde Psikolojik Süreç Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerde korkularını yenme ipuçları arasında verilebilecek en temel tavsiyelerden birisi köpeğin psikolojik durumunu gözlemlemek olacaktır. Bu psikolojik süreç boyunca köpeklerde genel olarak büyük bir anksiyete sorunu görülmektedir. Yaşanan anksiyete durumu dış etkenlerden ve yalnız kalma korkusundan dolayı ortaya çıkabilir.

Köpeğiniz duyduğu korkuya karşı tepki verdiğinde yapmamanız gereken şeyler arasında köpeğinize aşırı tepki vermek bulunur. Köpeğinizin korku seviyesi yükseksen ona karşı agresif ve kızgın davranmanız köpeğinizin travmasını daha fazla tetikleyecektir. Bu nedenle köpeğiniz korktuğu zamanlarda onları sevmeniz ve ilgi göstermeniz bu korku durumunun normalleşmesi için oldukça önemlidir.

Korkan Köpeğe Nasıl Davranılması Gerekir?

Köpeklerde korkularını yenmek için yapılacaklar arasında sizlere sunulan bu ipuçları doğrultusunda zaman içinde köpeğinizin korktuğu unsurların köpeğiniz için bir sorun olmadığını görmeye başlayabilirsiniz.

Bu süreci başarılı bir şekilde atlatmak ve köpeğinizin korkularından kurtulmasını sağlamak için öncelikle bu korkunun ne olduğunu tam olarak analiz etmelisiniz. Eğer köpeğiniz dış ortamdan gelen seslere karşı korku hissediyorsa kademeli bir şekilde köpeğinizi bu seslere alıştırmanız gerekecektir. Köpeğinizin korku duyduğu sesleri ilk başta düşük ölçüde olmak üzere köpeğinize dinletmeli ve tepkisini ölçmelisiniz. Eğer köpeğinizin tepkisi sakinse zaman içinde korku duyduğu bu sesin seviyesini yükseltebilirsiniz. Bu aşamada aceleci davranmamanız ve sabırlı bir tutum sergilemeniz gerekecektir.

Eğer köpeğinizin yaşamı boyunca diğer köpeklerden korkmasını istemiyorsanız küçük yaşlardan itibaren köpeğinizi sosyal ortamlara alıştırmanız gerekir. Köpeğinizi parka götürdüğünüzde ortak oyun alanlarını tercih etmek ve diğer köpeklerle oyun oynamasını sağlamak bu noktada etkili olacaktır. Köpeğiniz yolda yürürken başka bir köpekle karşılaştığında ters tepki vermeniz ya da tasmayı çekiştirmeniz de köpeğinizin diğer köpeklerden korkma nedenleri arasında gösterilebilir.

Görüldüğü üzere köpeklerin korku duygusu beslediği farklı konular bulunmaktadır. Tüm bu korkuları başarılı bir şekilde yenmenin temelinde ise köpeğinize karşı olan sakin davranışınız ve temkinli hareketleriniz bulunmaktadır.

Diğer Bloglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir