Köpek aileye itaat etme yatkınlığı olan bir canlı olarak bilinse de bazı köpeklerin mevcut davranış bozuklukları bu durumu bir hayli zorlaştırabilir. Bu nedenle köpeğiniz ailenizin diğer üyeleriyle ve çocuklarla tanışırken bazı olumsuz davranışlarda da bulunabilir.
Köpeğinizin İtaatsizlik Nedenini Anlamak
Köpeğinizin aile üyelerinize ve çocuklara karşı itaatsiz davrandığını gözlemliyorsanız öncelikle bu itaatsizliğin nedenini anlamanız gerekecektir. Bu durumda köpeğiniz bir itaat eğitimi almamışsa bu eksikliği hissetmeniz mümkün hale gelecektir. Köpek itaat komutları köpekler tarafından eğitimle birlikte öğrenildiğinde köpeğiniz sizin sözünüzden dışarı çıkmayacaktır. Bu nedenle köpeğinize uzman kişiler desteğiyle de etkili bir eğitim vermeniz gerekebilir.
Temel itaat eğitimi tamamlanan köpekler aile üyelerine ve çocuklara karşı daha uysal ve arkadaş canlısı bir yapıda olacaktır. Bu durum genel olarak köpeğinizin psikolojisiyle de alakalı olacaktır. Psikolojik olarak sağlıklı olmayan köpekler itaat konusunda başarılı olamazlar. Bu nedenle öncelikle köpeğinizin psikolojisi üzerinde eğitimle birlikte iyileştirme çalışmaları yapmanız gerekebilir.
Köpeğinizi Sakinleştirmek ve Ödüllendirmek
Köpek eğitimi kapsamında köpeğinize diğer insanlara karşı da itaatkar olmasını istiyorsanız öncelikle köpeğinizin duygu durumu hakkında gözlem yapmanız gerekecektir. Köpeğiniz diğer insanlar korkabileceği gibi aynı zamanda bir agresyon sorunu yaşıyor da olabilir. Sorunu analiz etmeniz itaatsizlik problemini daha hızlı bir şekilde çözmenizi sağlar. Bu aşamada yapmanız gereken şey ise öncelikle köpeğinize diğer insanlara karşı sakin olması gerektiğini öğretmektir.
Köpeğiniz onu sevmek ve yaklaşmak isteyen diğer insanlara karşı uysal davrandıkça onları ödüllendirmemeyi de unutmamalısınız. Davranışı sonucunda ödül alacağını bilen köpeğiniz doğru ve uysal davranışı yerine getirmeye devam edecektir.
Aile Üyelerine ve Çocuklara Doğru Bilgilendirme Yapmak
Köpek çocuklarla uyum sağlayabilen ve arkadaş canlısı tutuma sahip bir canlı olarak bilinmektedir. Ancak köpeklerin ekstra olarak yaşadıkları bazı davranış bozuklukları çocuklara ve diğer kişilere karşı itaatkar olmalarını engelleyebilir. Eğer köpeğinizi aile üyeleri ya da çocuğunuzla ilk defa tanıştıracaksanız tanıştıracağınız kişilere bilgilendirme yapmanız da faydalı olacaktır.
Bu kişilerin köpeğinizle tanışırken hızlı ve aksiyonlu hareketlerde bulunmaması önemli olacaktır. Eğer köpeğinizin bu kişilere de itaatkar olmasını istiyorsanız bu noktada aile üyeleriniz ve çocuklar tarafından da üstün bir tavır görmesi gerekecektir.
Temel itaat eğitimini de almış olan köpeğiniz aldığı komutlara karşılık olarak itaatkar bir tutum sergileyebilir.
Aradaki Mesafeyi Kademeli Bir Şekilde Kapatmak
Köpek davranış eğitimi konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de tanışma aşamasında köpek ve diğer kişiler arasındaki mesafenin kademeli bir şekilde kapanması gerektiğidir. Köpeğiniz ilk etapta karşısındaki kişiden ürkerse ya da herhangi başka bir durum meydana gelirse itaat etme durumu zorlaşacaktır. Bu nedenle aile üyelerinin ve çocukların öncelikle yavaşça yaklaşarak köpeğe kendini alıştırması gerekir. Diğer insanlara alışan ve benimseyen köpeğiniz bu kişilere itaat ederken de zorlanmayacaktır. Bu sayede aile ortamı içerisinde de köpekle huzurlu vakit geçirmek mümkün hale gelir.
Köpek Davranışları İçin Önlem Almak
Köpeğinizin diğer insanlara karşı da itaatkar olması konusunda üzerinde durmanız gereken noktalardan birisi gerekli tüm önlemleri almaktır. Özellikle köpeğiniz aile üyeleri ve çocuklarla ilk defa tanışacaksa bu aşamada hemen kayışı bırakmak ya da ağızlığı çıkarmak doğru olmayabilir. Köpeğinize öncelikle karşısındaki kişiyi güvenilir bir şekilde tanıması için fırsat vermelisiniz. Yetişkin ve çocuklarla kolay bir şekilde duygusal bağ kurabilen bu canlılar kısa süre içinde benimsediği kişilere itaat etmeyi de öğrenecektir. Köpek sosyalleşme ihtiyacını çoğu zaman da çevresindeki insanlardan karşılayan sıcakkanlı bir canlıdır.
Evde köpeğimle daha huzurlu bir ortam yakalamamı sağladı, teşekkür ederim!