Köpek kaygısı birçok canlı üzerinde görülen ve köpek sahiplerini endişeye düşüren durumlardan biridir. Yapılan bazı uygulamalar sonucunda köpeklerde yaşanan kaygı problemi az düzeye indirilebilir. Bu durumun yaşanmasının ise birbirinden farklı çeşitli sebepleri olabilir.
Köpeklerde Kaygı Problemi
Köpeklerde kaygı oluşumu köpeklerin girdikleri ortamlara ya da temas ettikleri insanlara bağlı olarak bazı durumlarda yoğun bir şekilde görülebilir. Köpekler genel olarak kendilerini rahat hissetmedikleri ortamda aktif bir şekilde kaygı duygusunu hissetmeye başlar. Bu nedenle öncelikle köpek sahiplerinin köpeklerini son derece iyi bir şekilde tanıması ve davranışlarını da dikkatle gözlemlemesi gerekir. Köpeğinizin kaygı problemi yaşayıp yaşamadığını şu noktalara dikkat ederek anlayabilirsiniz;
- Köpeğiniz fazla havlıyor ya da uluyorsa
- Normalin dışında saldırgan tavırlar sergiliyorsa
- Hızlı ve çok fazla nefes alıyorsa
- Fazla salya akıtmaya başladıysa
- Kazma hareketini yapmaya başladıysa
- Kendini çok fazla yalıyorsa
- Eve çişini yapıyor ya da dışkılıyorsa
- Vücudu titriyorsa
Bu belirtileri köpeğinizde fark etmeye başladıysanız köpeğiniz büyük ihtimalle yoğun bir kaygı duygusu hissediyor demektir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız taktirde köpeğinizin hissettiği kaygı duygusunu ortadan kaldırmanın çeşitli yolları bulunur. Bu noktada profesyonel şekilde bir veteriner görüşü almak da isteyebilirsiniz.
Köpeklerin Kaygısı Nasıl Azaltılır?
Köpek kaygısını azaltma için bu süreci sabırlı ve sakin bir şekilde yönetmeniz gerekir. Eğer köpeğinizin kaygılı bir karaktere sahip olmasını istemiyorsanız öncelikle eğitim aşamasında köpeğinize fazla sert bir tutum sergilememeniz gerekir. Bu durum köpeğinizin sizden korkmasını ve kaygı hissetmesini sağlayacaktır. Bu nedenle eğitim süreci boyunca köpeğinize ilgi ve sevgi vermeyi de unutmamalısınız. Aynı zamanda köpeğinize sosyal ortamlarda nasıl yaklaştığınız da kaygı düzeyi üzerinde son derece etkili bir unsurdur. Köpeğiniz sosyal ortamda kendini rahat hissetmediği sürece kaygılanacak ve sonucunda ise son derece saldırgan tavırlar sergileyecektir.
Köpeklerde kaygı azaltma için aynı zamanda köpeğinizin gereksinimlerini de görmezden gelmemeniz gerekir. Eğer köpeğinizin bir ortamda huzursuz olduğunu görmeye başladıysanız köpeğinizi zorlamak yerine o ortamı terk etmeniz daha faydalı olacaktır. Bu sayede köpeğinizin sakin bir kişiliğe bürünmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda köpeklerin sıklıkla vakit geçirdikleri veterinerler de bu noktada büyük bir önem taşır. Köpeğinizin kendini klinik ortamında rahat hissetmesi için alanında profesyonel ve köpeğinizin de sevgiyle yaklaştığı bir veteriner seçimi yapmalısınız.
Köpeklerde Kaygı Sorununun Nedenleri
Köpeklerde kaygıyı giderme için yapılabileceklerin yanı sıra bu sorunun ana kaynağını öğrenmekte de fayda bulunur. Bu sayede yaşanan kaygı sorunu daha etkili ve daha kalıcı bir şekilde çözülebilir. Yaşanan bu kaygı sorununun en yaygın nedeni ise köpeklerde görülen anksiyete durumları olarak karşınıza çıkar. Özellikle birçok köpek çevreden gelen yüksek seslere karşı anksiyete sorunu yaşamaya son derece meyillidir. Yavruluk dönemi içinde olan köpekler evde yalnız kaldıklarında sahiplerinin onları terk edeceğini düşünür. Sonucunda ise köpek büyük ölçüde kaygı hissederek bu duygusunu havlayarak ya da uluyarak belli eder. Yavru köpeklerin evde uzun süre yalnız kalamama nedenleri yaşadıkları bu kaygı duygusudur.
Aynı zamanda gün içinde yeterli miktarda hareket halinde olmayan köpeklerde de bir süre sonra kaygı sorunu yaşandığı görülebilir. Bu nedenle köpeklerinizi gün içinde düzenli olarak yürütmeli ve parka götürerek onunla oyunlar oynamalısınız. Böylece köpeğinizin hem mutlu hem de sakin kalmasını sağlayabilirsiniz. Aksi halde köpeğiniz sosyal hayattan uzaklaştıkça daha da kaygılı bir canlı haline gelecektir. Böyle durumların yaşanmaması için köpeğinizle düzenli olarak ilgilenmenizde büyük bir fayda bulunur.