Yaşlı köpek bakımı köpek sahiplerinin bilgi ve fikir sahibi olması gereken önemli bir konudur. Köpekler yaşamlarının son dönemlerinde titiz bir şekilde bakılmayı hak ederler ve bu nedenle köpek sahiplerinin ellerinden gelen her şeyi yapması gerekir.
Doğru Beslenme
Köpek yaşlılık ihtiyaçları arasındaki en temel unsur beslenme rutinleri olacaktır. Eğer yaşlı bir köpeğiniz varsa buna uygun olacak şekilde mama seçimi yapmalısınız. Yaşlılık dönemindeki köpekler diğer köpeklerle kıyaslandığında daha az hareket ederler ve obezite sorunlarına da daha meyilli olurlar. Bu nedenle yaşlı köpeklerin tamamen dengeli bir şekilde beslenmesi gerekir. Bunun için özel olarak üretilen yaşlı köpek mamalarını tercih etmenizde fayda bulunur. Böylece köpeğinizin sindirim sisteminin bozulmasını da engelleyebilirsiniz.
Egzersiz
Köpek sağlığı için son derece önemli olan unsurlardan birisi de muhakkak egzersiz yapmaktır. Köpeğiniz artık yaşlılık dönemine girmiş olsa dahi her zaman hareket etmeye ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle köpeğinizin yaşlandığını ve egzersize ihtiyacı olmadığını düşünmek tamamen yanlıştır. Yaşlı köpeğinizi gün içinde düzenli olarak yürütmeli ve parkta oyun oynamalısınız. Böylece köpeğinizin de kendini iyi ve enerjik hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda yaşlılık dönemindeki köpekler de ev içerisinde oyuncaklarla vakit geçirmeye devam edecektir.
Veteriner Kontrolleri
Yaşlılık dönemindeki köpeklerinizi düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirmeniz gerekir. Yaşlı köpeklerde birçok hastalığa karşı daha az direnç olabileceği için belirli aralıklarla sağlık durumlarını kontrol ettirmelisiniz. Köpeğiniz yaşlılık döneminde olduğu için bağışıklık sistemi eskisi gibi güçlü olmayacaktır. Bu nedenle yaşlı köpeğinizin rahatsızlıklarının erkenden teşhis edilmesi ve müdahalede bulunulması büyük bir önem taşır.
Eğer köpeğinizin bir aşı rutini bulunuyorsa bu rutini de aksatmamanız gerekir. Böylece yaşlı köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmesine ve dışarıdan gelecek olan bazı hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bakım Rutinleri
Evcil hayvan yaşlılık dönemi içerisinde olsa dahi bakım rutinleri herhangi bir şekilde aksatılmamalıdır. Köpeğinizin yaşlanmış olması bakıma ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle her zaman yaptığınız gibi köpeğinizin tüylerini tıraş ettirmeli, tırnaklarını kestirmeli ve banyo rutinlerine devam etmelisiniz. Banyo rutinlerinde ise her daim uygun bir köpek şampuanı kullanmalısınız.
Ağız Sağlığı
Köpeklerin sağlıklı bir ağız yapısına sahip olması son derece önemlidir. Özellikle yaşlılık dönemindeki köpeğiniz için diş kaybı gibi sorunlar yaşanmaması açısından bu durum daha büyük bir önem taşır. Köpeğinizin ağız sağlığının kontrolü için bir veterinere görünmeniz gerekir. Eğer yaşlılık dönemindeki köpeğiniz için bu durum bir sorun teşkil ediyorsa ve bir ağız rahatsızlığı bulunuyorsa köpeğinizin sindirim sistemi zarar görmeden tedavi sürecine başlamanız gerekir.
Yaşam Kalitesini Artırma
Yaşlı köpek ipuçları arasında köpeğin yaşam kalitesini artırmak en temek noktalardan biridir. Yaşlı köpeğiniz daha az hareket edecek ve buna bağlı olarak bazı aktivitelere karşı daha isteksiz bir hale gelecektir. Köpeğinizin yaşam kalitesini artırmak içinse onunla yeni aktiviteler yapmak ve dışarıda daha uzun yürüyüşler yapmak sosyalleşmesi üzerinde etkili olacaktır. Yaşlı köpeğiniz fiziksel aktiviteleri sonrasında daha kısa sürede yorulacağı için onu fazla yormamaya da dikkat etmelisiniz.
Daha Fazla Vakit Geçirme
Yaşlılık dönemindeki köpekleriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi onlarla daha fazla ve daha verimli şekilde vakit geçirmektedir. Yaşlılık dönemindeki köpeğinizin tek istediği şüphesiz her daim onların yanında olmanız ve onlarla vakit geçirmenizdir. Birlikte geçirdiğiniz vakitler ise hem size hem de köpeğinize son derece iyi gelecektir. Bu nedenle yaşlı köpeklerinize gösterdiğiniz ilgi ve sevgiyi eksik etmemeniz gerekir.