Köpeklerde Bağımsızlık Eğitimi: Evde Yalnız Kalmayı Öğretmek

Köpek bağımsızlığı alınan çeşitli eğitimle sonucunda mümkün olacak bir durumdur. Köpekler doğaları ve yapıları gereği ev içerisinde yalnız kalmayı sevmez ve bu duruma tepki gösterirler. Köpeklerin bu tavrı sahiplerin hayatlarını büyük ölçüde zorlaştırdığı için mutlaka köpeğinizin yalnız kalma konusunda eğitim alması gerekecektir.

Köpeğe Yalnız Kalma Eğitimi Nasıl Verilir?

Yalnız kalma eğitimi verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu eğitimin kademeli bir şekilde verilmesidir. Aksi halde köpeğinizi herhangi bir alıştırma yapmadan birden uzun süre yalnız kalmaya zorlarsanız bu eyleminiz başarılı bir sonuç sağlamayacaktır. Bunun yerine yalnız kalma aşamalarını şu şekilde planlamalısınız;

  • İlk aşamada dışarı çıkıyor gibi hazırlanmalı ve köpeğinizle herhangi bir şekilde ilgilenmeden kapıdan dışarı çıkmalısınız. Sonrasında hemen eve geri girmeli ve köpeğinizle aynı şekilde ilk etapta ilgilenmemelisiniz.
  • Bu aşamayı tamamladıktan sonra tekrar dışarı çıkmanız ve ardından kapının önünde kısa bir süre bekledikten sonra eve girmeniz gerekir.
  • Sonraki aşamalarda her dışarı çıktığınızda bu süreyi uzatarak eve tekrar girmelisiniz. Bu süre zarflarında dikkat etmeniz gereken nokta ise köpeğiniz ağlarken eve girmemektir.

Evde eğitim yöntemleri için bu adımları kademeli bir şekilde uygulamanızda fayda olacaktır. Köpeğiniz siz eve geri girdiğinizde heyecanlı bir şekilde davranabilir. Bu durumda köpeğinizin heyecanına ortak olmamanız ve onunla sakinleşene kadar ilgilenmemeniz gerekir. Aksi halde köpeğiniz ağladığında ya da fazla tepki verdiğinde onunla ilgilendiğiniz için siz evden gittiğinizde bu davranışını sürdürecektir.

Anksiyete Sorunu Olan Köpeklerin Evde Yalnız Kalması

Geçmiş travmalarından ya da yavruluk döneminde olmasından dolayı birçok köpekte anksiyete ve yalnız kalma korkusu bulunmaktadır. Bu köpekler sahiplerinden ayrılmak istemeyeceği için evde yalnız kalmayı reddettiklerini de tepkileriyle ortaya koyarlar. Anksiyete sorunu bulunan köpekler evde yalnız kaldığında tepkisini ortaya koymak için eve tuvaletini yapar ya da evdeki eşyaları parçalamaya başlar. Bunun için öncelikle köpeğinizle aranızdaki güven bağını güçlendirmelisiniz.

Güven geliştirme konusunda köpeğinize eğitim süreci boyuna ilgi ve sevgi göstermeye devam etmeniz gerekir. Köpeğinizin siz eve geldiğinizde sakinleştikten sonra onu dilediğiniz gibi severek keyifli vakit geçirmeniz önem taşımaktadır. Bu sayede köpeğiniz evde yalnız kaldıktan ve sakinleştikten sonra bu davranışı için ödüllendirildiğini açık bir şekilde görebilir.

Eğer bu konuda zorlanıyor ve köpeğinizi bağımsız olmaya alıştıramıyorsanız alanında uzman bir köpek eğitmeninden destek almayı da tercih edebilirsiniz. Bu sayede eğitim süreci de daha verimli ve başarılı şekilde sonuçlanabilir.

Köpeğin Psikolojisi ve Bağımsızlığı Arasındaki İlişki

Köpek psikolojisi üzerinde durmak ve çeşitli analizlerde bulunmak her köpek sahibinin yerine getirmesi gereken bir eylemdir. Köpeğinizin psikolojik durumu hakkında bilgi sahibi olmadan eğitim sürecine başlamanız verimli bir sonuç almanızı engelleyecektir. Bu sayede köpeğinizin sizin tarafından terk edilme korkusunun olup olmadığını da başarılı bir şekilde görebilirsiniz.

Köpeğinizin sağlıklı bir psikolojisi yoksa ve anksiyete problemi yaşıyorsa bu noktada bağımsız bir tutum sergilerken de zorlanacaktır. Bağımsız olmaya alışamayan köpeğinizin evde uzun süre yalnız kalması da mümkün olmaz. Köpeğiniz üzerinde bağımsızlık yaratmak istiyorsanız öncelikle psikolojik sağlığı üzerine düşmeniz gerekir.

Bu noktada köpeğinizin günlük fiziksel aktivitelerinin yerine getirilmesi ön plana çıkar. Köpeğinizi gün içinde yürüttüğünüzde ve fiziksel olarak yorduğunuzda eve yorgun gelmesini ve yalnız kalmayı sorun etmemesini sağlayabilirsiniz. Köpeğiniz enerjik bir şekilde evde yalnız kaldığında siz yokken oyun oynayabilir, koşturabilir ve kişisel eşyalarınıza zarar verebilir. Köpeğinizle düzenli bir şekilde yürümeniz ve oyun oynamanız köpeğinizin psikolojik sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.

Diğer Bloglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir