Köpeklerde Kas Kütlesini Arttırmanın Yolları

Köpeklerde kas kütlesini arttırma yolları pek çok köpek sahibi tarafından araştırılan konuların arasında geliyor. Köpeklerin kas ve iskelet sistemlerinin sağlıklı olması genel sağlıkları için en önemli bileşenlerin arasındadır.

Köpeklerin Kas Kütlesinin Artması Neden Önemlidir?

İç organları dışarıdan gelen tehlikeleri karşı koruyan kemikler, genel sağlık için bir nevi kalkan görevi görürler. Kaslar ise köpeklerin iskelet sisteminin en önemli destekçileri arasındadır. Kemiklere bağlanarak eklemlerin çevresini saran iskelet kasları köpeklerin rahat bir şekilde hareket etmelerini sağlar ve sağlıklı bir duruşa sahip olmaları ile ilgili görev yapar.

Köpeklerin vücudundaki diğer kastlar ise düz kaslar olarak anılır. Arterleri çevrelere kan akışının sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi konusunda rol oynayan düz kaslar sindirim sisteminin efektif bir şekilde çalışması konusunda da etkilidir.

Köpeklerin kasları ideal oranda güçlü olduğu takdirde köpeklerin hareketleri kolaylaşır. Bu durum eklemleri desteklendiği için köpeklerin olası eklem ağrıları ile karşılaşma riskini minimize eder. Bununla birlikte kasların metabolik olarak aktif olmasını sağlar. Dolayısıyla köpeklerin dinlenirken dahi kalori yakmaya devam etmelerini sağlar. Köpekler yaşlandıkları taktirde metabolizma hızları düşer. Ancak kas kütleleri yoğunsa ve metabolizmaları daha hızlıysa bu durum yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen kilo alımını engeller. Köpeklerin kaslarının fonksiyonları oldukça önemlidir. Bu durum köpek sahipleri tarafından köpeklerde kas kütlesini arttırmanın yolları hakkında araştırmalar yapılmasına yol açar.

Köpeklerde Kas Kütlesi Zayıflar ya da Azalır mı?

Köpeklerde kas kütlesini arttırmanın yolları hakkında araştırma yapan köpek sahipleri genellikle köpeklerinin kaslarının aniden zayıfladığını ya da azaldığını düşünüyor. Bu durum bazı zamanlarda yalnızca bir evham olsa da bazı durumlarda köpeklerin gerçekten zayıfladıklarının veya kas kütlesinde azalma olduğunun görüldüğünü söylemek mümkündür. Köpeklerde kas azalmasına yol açan birden fazla etken bulunur. Bunların arasında yaş ilerlemesi, kronik ağrı problemi, aktivite düzeyinin azalması, metabolik hastalıklar, eklem hastalıkları, yetersiz egzersiz, beslenme hataları ve vücuda alınan travmalara bağlı hareketsizlik gelir. Tüm bu etkenler köpeklerin kaslarında azalmaya ya da zayıflamaya yol açabilir.

Köpeklerde Kas Kütlesi Nasıl Artar?

Çeşitli sebepler dolayısıyla kaslarda azalma yaşandığı taktirde köpeklerin kas kütlesini arttırmak için bazı yolların izlenmesi gerekiyor. Köpekler kas kaybı yaşadıkları taktirde artrit gibi kronik ağrıya neden olan ortopedik hastalıklar söz konusu oluyor.

Yaşlı hatta ortopedik sorunu olan köpeklerin dahi doğru tedavi, beslenme ve egzersiz rutini ile kaslarını geliştirmesi mümkündür. Bu durum yaşadığınız problem ne kadar büyük olursa olsun izleyeceğinizi doğru yöntem sayesinde köpeğinizin kas kütlesinin artabileceğini gösterir. Köpeğinizin kas kütlesini arttırmak için etkili bir egzersiz rutini oluşturmalısınız. Bu konuda veteriner hekimden yardım alabilirsiniz. Her egzersiz her köpek için uygun olmadığı gibi, yanlış egzersiz uygulamak kas kütlesinde olumlu değil, olumsuz bir etki yaratabilir. Bununla birlikte doğru beslenmeyle kasların güçlenmesini sağlamak gerekir.

Kas Kütlesini Arttırırken Beslenme Çok Önemli!

Köpeklerin yaşlarına ve cinslerine bağlı olarak almaları gereken besin miktarı da farklıdır. Bu alanda profesyonel bir veteriner hekimden yardım almak ve onunla birlikte beslenme planı hazırlamak, köpeğinizin yaşayabileceği problemlerin minimize edilmesini sağlar.

Yeterli egzersiz yapılmaması köpeklerin kas kütlesinde düşüş yaşanmasına yol açan en temel etkenlerden biridir. Bununla birlikte kas geliştirme süreçlerinin her köpek için farklı olduğunu özellikle köpeklerin ırklarının değişmesi ile kaslarının egzersizlere verdikleri yanıtın da değiştiğini söylemek mümkündür. Ancak köpeklerde kas kütlesi arttırma için mutlaka her gün egzersiz yapılması öneriliyor. Yaşlı ve hastalığa sahip olan köpeklerin dahi veteriner hekim kontrolü ile günde en az yarım saat egzersiz yapmaları gerekiyor.

Diğer Bloglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir