Köpeklerde Koku ve Ses Komutlarının Önemi ve Kullanımı

Köpek komutları koku ve ses olmak üzere de eğitim sürecinde karşınıza çıkacaktır. Bu sayede köpeğinizin farklı duyularından da yararlanarak eğitim sürecini daha verimli bir hale getirebilirsiniz. Bu eğitimin süresi ise köpeğinizin algılama düzeyine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Köpeklerde Koku Komutları Nasıl Uygulanır?

Koku eğitimi köpek üzerinde verileceği durumlarda bu eğitimin ileri düzey süreçlere sahip olacağının bilinmesi gerekmektedir. Eğer köpeğinize koku eğitimi vermek istiyorsanız bunun için bir nesneyi ya da bir köpek mamasını eğitim için kullanabilirsiniz. Eğitimin ilk adımında köpeğinize o kokuyu etkili bir şekilde tanımasını sağlamanız gerekir. Bu noktada köpeğinizin nesneyi uzun süre koklamasına ve kaydetmesine izin verebilirsiniz. Ardından nesneyi ortam içerisinde bir noktaya saklamanız ve köpeğinizin bu nesneyi bulmasını sağlamanız gerekir. Köpeğinizin nesne üzerindeki kokuyu algılayarak bu işlemi başarıyla tamamlayacaktır.

Köpeğiniz ilgili nesneyi bulduğunda size karşı farklı bir tepki verebilir ya da havlamaya başlayabilir. Bu sırada köpeğinizi ödüllendirerek yaptığı davranışın doğru olduğunu ona aktarmalısınız. İlk başlarda köpeğiniz kokuyu bilse dahi nesneyi bulurken zorlanabilir ancak zaman içerisinde eğitim başarılı sonuçlar vermeye başlayacaktır.

Komutu tam olarak öğrenen köpeğiniz tanıdığı kokuları aldığı zaman da bu kokuyu tanıdığını size gösterecektir. Böyle durumlarda köpeğinize yaptığı doğru davranış için aferin diyebilir ve onu sevgiyle ödüllendirebilirsiniz.

Köpeklerin Sesli Komutları Öğrenme Süreci

Ses komutları her eğitim türünde istisnasız bir şekilde kullanılmaktadır. Buna göre köpeklerinize verdiğiniz tüm komutları sesli bir şekilde söyleyerek köpeğinizin algılamasını sağlamanız gerekir. Köpeğinize temel itaat eğitiminde vereceğiniz komutlar ise genellikle otur, bekle, gel ve hayır gibi komutlar olacaktır. Köpeğiniz bu komutları tamamen kavradıktan sonra ise yat, dön, iki ayak üzerinde dur, pati ver gibi ileri düzey komutları öğretebilirsiniz.

Sesli bir şekilde vereceğiniz bu komutlarda dikkat etmeniz gereken ise sesinizdeki otorite ve kararlılık olacaktır. Köpeğiniz sakin bir şekilde söylediğiniz komutları uygulamada zorlanabilir. Bu aşamada köpeğinize sesinizi yükseltmeniz de doğru olmayacaktır. Normal bir ses tonunda ancak kendinizden emin ve otoriter bir şekilde sesli komutları vermelisiniz. Bu sayede köpeğiniz sizin üstün olduğunuzu ve size itaat etmesi gerektiğini öğrenecektir. Her sesli komut sonrasındaki başarıda ise köpeğinizi mutlaka ödüllendirmelisiniz.

Sesli komutları tam olarak kavrayamayan köpeğiniz ev içerisinde ve dış ortamda itaatsiz davranışlar sergileyebilir. Bu nedenle köpeğinizin üçüncü ayını doldurmasından itibaren bu sesli komut sürecine başlamanızda fayda olacaktır. Sesli komutlarınızı algılayan köpeğinizle ev içinde ve dışarıda vakit geçirmek sizin için daha keyifli bir hale gelecektir.

Eğitimin Köpek Davranışları Üzerindeki Etkisi

Köpek davranışları alınan başarılı eğitimlerle birlikte ideal süre içinde olumlu yönde değişebilmektedir. Eğitim sürecinden geçmeyen köpekler ise hem günlük rutinlerde hem de sosyal ortamlarda nasıl davranacaklarını bilemezler. Kendi isteğine göre davranan köpeğiniz ise birçok ortamda hayatınızı zorlaştıracaktır. Ancak köpeğinize verdiğiniz itaat eğitimleri ile tüm davranış bozukluklarını ortadan kaldırmak mümkün hale gelecektir. Eğitim sürecinde sabırlı, istikrarlı ve disiplinli olmanız ise başarı oranınızı artıracaktır.

Köpek eğitimi teknikleri için birkaç basit noktaya dikkat ederek eğitimin kısa sürede ve kalıcı bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada eğitim sürelerini kısa ancak etkili bir şekilde tutmanızda fayda vardır. Aynı zamanda eğitim sürecinde köpeğinize komut verirken mutlaka göz teması da kurmalısınız. Eğitiminizin başarısını etkileyecek olan etkenlerden biri de ödüllendirme sisteminden yararlanmanızdır. Köpeğinizin doğru davranışları sonucunda onlara ödül maması vermeyi ve sevgi göstererek ödüllendirmeyi seçebilirsiniz.

Diğer Bloglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir