Köpeklerde stresin sebepleri ve bu stresin ortaya çıkması köpek sahipleri tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Köpekler yaşadıkları bazı olumsuz durumlar karşısında kısa ya da uzun süreli olmak üzere stresle mücadele edebilir. Böyle durumlarda ise köpek sahiplerine büyük sorumluluklar düşer.
Yanlış Eğitim Verilmesi
Köpeklerde stres unsuru özellikle yavruluk döneminde başlamasıyla bilinir. Bu sorunun sebeplerinden birisiyse yavruluk döneminde köpeklere verilen yanlış eğitimlerdir. Eğer köpeğinizi olması gerekenden daha sert ve yanlış bir şekilde eğitirseniz bu durum bir süre sonra köpeğinizin sizden korkmasına neden olur. Sahibine karşı korku hisseden köpek ise zaman içerisinde strese girerek her daim ona aynı şekilde davranacağınızı düşünür. Bu nedenle köpeğinizi alanında uzman kişilerin eğitmesi bu noktada en iyi seçim olacaktır. Köpeğinize komut verirken ise onu ödüllendirmeyi unutmamalısınız.
Köpeği Sürekli Kapalı Alanda Tutmak
Eğer köpeğinizi sürekli olarak kapalı bir odada tutuyorsanız ve gün içerisinde köpeğinizle yürüyüşe çıkmıyorsanız bu durum stres unsurunu büyük ölçüde tetikler. Köpeğiniz yalnız kaldığı zamanlarda onu tek bir odaya hapsetmemeniz ve döndüğünüzde ise köpeğinizle vakit geçirerek onu ödüllendirmeniz gerekir. Aksi halde kapalı bir odada uzun süre yalnız kalan köpeğiniz hem sizden uzaklaşacak hem de kendini büyük ölçüde stresli hissedecektir.
Köpeğin Temel İhtiyaçlarını Karşılamamak
Köpeklerde stres neden olur diye düşünüyorsanız köpeğinizin mama ve su ihtiyacını yeterince karşılayıp karşılamadığınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Köpeğiniz eğer uzun süre aç ya da susuz kaldıysa kendini büyük ölçüde stres altında hissedebilir. Aynı zamanda can dostlarınızı her gün yürüyüşe çıkararak tuvalet ihtiyaçlarını da karşılamanız gerekir. Eğer can dostunuz dışarı çıkmayacağını ve tuvaletini yapamayacağını hissederse yoğun bir stres altına girer.
Başka Bir Ortamda Yaşamaya Başlamak
Köpekler hem sahiplerini hem de bulundukları ortamları kısa sürede benimseyerek bağlanma eğilimi gösterir. Güvenilir ortamlarına alışan bu canlılar ise bulunduğu yeri terk ettikten sonra yabancılaşma yaşayabilir. Yaşanan yabancılaşma sonrasında köpekler kendilerini güvende hissetmediği için stres duygusu baskın hale gelir. Bu nedenle eğer yakın zamanda taşınma sürecinden geçtiyseniz köpeğinizin bu duruma alışana kadar stres altında olduğunu görebilirsiniz.
Sosyal Olmamak
Köpeklerde stres nedenleri arasında yer alan en yaygın unsurlardan biri bu canlıların sosyal bir hayatlarının olmamasıdır. Eğer köpeğinizin hiç arkadaşı yoksa ve oyun saatlerinde de başka köpeklerle vakit geçirmiyorsa bu durum can dostunuzu stres altına sokabilir. Bu nedenle parklarda ve köpekler için özel oyun alanlarında vakit geçirerek evcil hayvanlarınızın arkadaş edinmesini sağlayabilirsiniz.
Aç veya Susuz Kalmak
Köpeğiniz birtakım etkenlerden dolayı uzun süre aç ve susuz kaldıysa bu durumda stres nedenleri arasında rahatlıkla gösterilebilir. Özellikle yaz aylarında köpeğinizin su kabının her daim dolu olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda köpeğiniz için belirlediğiniz mama saatlerinin dışına çıkmamalı ve can dostunuzun rutinini bozmamalısınız. Rutininin bozulduğunu fark eden köpekler kendini huzursuz ve stres altında hissedebilir.
Sevgisiz ve İlgisiz Kalmak
Köpeklerde stresin sebepleri arasında yer alan belki de dikkat edilmesi gereken en önemli unsur can dostunuza her daim sevgi ve ilgi vermenizdir. Köpeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamanızın yanı sıra onlarla gün içerisinde ilgilenmeli ve sevmelisiniz. Sevgi ve ilgi görmeyen can dostunuz kendini büyük ölçüde yalnız hissedecektir. Yaşadığı yalnızlık duygusu ise köpeklerde stres duygusunu da tetikleyebilir. Bu nedenle her gün belirlediğiniz zaman aralığında köpeğinizi sevmeniz ve onunla çeşitli oyunlar oynamanız gerekir. Böylece köpeğinizin size olan bağını da artırabilir ve mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.