Köpeklerin İçgüdüsel Davranışlarını Anlamak ve Kontrol Etmek

Köpek içgüdüleri açık bir şekilde davranış olarak bu canlılarda ortaya çıkar. Köpeklerin ne  düşündüğünü ve ne istediğini içgüdüsel olarak yaptıkları bu davranışlar ile anlamak mümkündür. Bu sayede köpeğinizin ruh halini daha iyi analiz edebilirsiniz.

Köpeklerin Vücut Hareketleriyle Anlatmak İstedikleri

Köpek davranışları tamamen fiziksel olarak vücut diliyle kendini göstermektedir. Köpeğiniz mevcut ruh halini ve istediklerini size beden diliyle açık bir şekilde anlatmaktadır. Köpeğinizin beden dilini çözümlemek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz;

  • Köpeğinizin kulaklarının dik ya da yatık olması
  • Köpeğinizin kuyruk sallıyor olması
  • Köpeğinizin yan ya da sırt üstü yatması
  • Köpeğinizin ağzını geniş bir şekilde açarak gülmesi
  • Köpeğinizin sizi gördüğünde zıplaması
  • Köpeğinizin gözlerinize bakması ya da göz temasından kaçınması
  • Köpeğinizin genel vücut duruşu

Bu tepkiler genel olarak köpeğinizin o an rahatlamış hissetmesini ya da bir tehlike altında hissetmesini anlamanızı sağlar. Bu nedenle köpeğinizin davranışlarını psikolojik olarak da analiz etmeniz için bu tepkileri gözlemlemeniz gerekir. Böylece köpeğinizin o an sizden tam olarak ne istediğini anlayabilir ve buna uygun bir şekilde davranabilirsiniz. Köpeğiniz üzerinde tespit ettiğiniz davranışlar içinse etkili bir eğitim sürecinden geçerek davranış bozukluklarının çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Davranış Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Köpek eğitimi kapsamında yer bulan davranış özellikleri köpeğinize vereceğiniz etkili bir eğitimle kontrol altına alınabilmektedir. Bunun içinse öncelikle köpeğinizde mevcut olan davranış bozuklukları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Köpeğiniz eğer agresif bir tutuma sahipse bu durumu hem ev içerisinde hem de sosyal ortamlarda davranışlarıyla gösterecektir. Köpeğiniz bu anlarda kendini tehdit altında hissedeceği için yapmanız gereken şey eğer sosyal bir ortamdaysanız ortamı terk etmek olabilir. Bunun yanı sıra köpeğinize itaat eğitimi verdiğinizde köpeğinizin farklı ortamlardaki bu davranışını düzeltebilirsiniz.

Eğer köpeğinizde fazla heyecan sorunu bulunuyorsa öncelikle kendi davranışlarınızı da analiz etmeniz gerekecektir. Eve ilk giriş yaptığınızda heyecanlı köpeğinizle bir süre ilgilenmeyerek heyecanının daha kısa sürmesini sağlayabilirsiniz. Bir süre sonra ilgi alamadığını fark eden köpeğiniz aşırı heyecanlı davranışlarına son verecektir.

Köpeklerde davranış kontrolü sağlamak için temel itaat ve ileri itaat eğitimleri büyük bir önem taşımaktadır. Size itaat eden ve sözünüzü dinleyen köpeğiniz herhangi bir ortamda bu davranış bozukluklarını göstermeyecektir. Bu sayede köpeğinizle geçirdiğiniz vakitten de daha fazla keyif alabilirsiniz.

Köpek Psikolojisinin Davranış Üzerine Etkisi

Köpek psikolojisi aynı zamanda bu canlıların genel davranışlarına da açık bir şekilde yansımaktadır. Eğer köpeğinizin psikoloji üzerinde olumsuz bir tutum bulunuyorsa bu durum genel olarak köpeklerde agresiflik olarak ortaya çıkar. Köpeğinizin agresif tutumu size olan itaatini de büyük ölçüde zorlaştıracaktır.

Eğer köpeğinizde yalnız kalma korkusu ve anksiyete gibi sorunlar bulunuyorsa bu durumda köpeğinizin uzun saatler boyunca evde tek başına kalamayacaktır. Evde yalnız kalamayan köpek ise tepki göstermek için eşyalarınıza zarar verebilir ve aynı zamanda ev içerisine tuvaletini de yapabilir. Köpeğinizin yalnız kalma korkusunu çözmeniz için bu süreci kademeli bir şekilde ilerletmeli ve köpeğinizi birden uzun süre yalnız bırakmamalısınız. Evde yalnız olan köpeğinizi eve giriş yaptığınızda gördüğünüzde ise abartılı tepkiler vermemeniz gerekir. Sakince eve girebilir ve köpeğiniz sakinleştikten sonra onu sevebilirsiniz.

Köpeğinize bu şekilde itaat ve davranış eğitimleri vermeniz köpeğinizin psikolojisinin olumlu yönde değişmesini sağlayacaktır. Bu süreç boyunca köpeğinizin fiziksel aktivitelerini aksatmamanız da eğitim sürecinin daha başarılı geçmesini sağlar. Düzenli olarak oyun oynayan ve yürüyüş yapan köpeğinizin psikolojik durumu her zaman daha iyi olacaktır.

Diğer Bloglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir