Köpeğinizi Tasmalı Yürüyüşe Alıştırmanın Adımları

Köpeğinizi tasmalı yürüyüşe alıştırma süreci boyunca dikkat etmeniz gereken çeşitli unsurlar bulunur. Birtakım noktalar üzerinde özen göstererek ve süreç boyunca sabırlı bir tutum sergileyerek bu süreci en pratik şekilde atlatabilir, köpeğinizle dış ortamlarda rahat bir şekilde gezmeye başlayabilirsiniz.

Tasmayı Gevşek Tutma

Köpekle tasmalı yürüyüş yaptırmak için dikkat etmeniz gereken ilk unsur kullanacağınız tasma ve kayışı köpeğinize son derece olumlu bir unsur olarak göstermektir. Eğer köpeğiniz tasma ve kayışın kötü bir nesne olduğunu düşünürse bu noktada alışması normalden biraz daha uzun sürebilir. Bu nedenle yürüyüşe çıkmadan önce köpeğinizin tasmasını görmesine ve koklamasına izin vermeniz gerekir. Dilerseniz bu noktada ödül mamasından da destek alabilirsiniz. Köpeğinize tasmasını sakin bir şekilde taktıktan sonra bir süre tutumunu incelemekte de büyük bir fayda bulunur. Eğer köpeğiniz agresif bir tutum sergilemediyse aynı sakinlikte kayışı da bağlayarak yürüyüşe başlayabilirsiniz.

Temel amacınız ilk etapta köpeğinizi ürkütmemek olacağı için kayışı son derece uzun tutmanız bu noktada ideal olacaktır. Bu sayede köpeğiniz kendini büyük ölçüde özgür hissedeceği için tasma ve kayıştan rahatsız olması mümkün olmayacaktır. Uzun kayışla gezdirdiğiniz köpeğiniz kendini serbest hissedeceği için bir süre sonra kayış uzun olmasına rağmen yanınızda yürümeye başlayabilir. Bu noktada köpeğinizin kayış uzunluğunun başka hayvanları ve başka insanları da rahatsız etmediğinden emin olmalısınız.

Yürüyüş Sırasında Komut Kullanma

Köpeği tasmalı yürüyüşe çıkarmak ve alıştırmak noktasında kullanacağınız komutlar da yürüyüş eğitimi vermeniz açısında son derece büyük bir önem taşır. Köpeğiniz uzun kayışa alıştıktan sonra kademeli bir şekilde kayış uzunluğunu azaltabilir ve köpeğinizi yürürken kendinize daha yakın bir konuma getirebilirsiniz. Köpeğiniz bu noktada yürüyüş düzenini bozduğunda ise fazla sinirli olmayan bir tutumla köpeğinize net bir şekilde komut verebilirsiniz. Bu noktada sinirli olmanız değil net olmanız köpekler üzerinde daha etkili olacaktır. Kayışa ve tasmaya alışan köpeğiniz bu noktada komutlarınızı algılayacak ve sizin de istediğiniz gibi yerine getirecektir. Bu sürecin daha etkili olması için köpeğiniz komutlarını yerine getirdikten sonra onları mamayla ödüllendirebilirsiniz.

Bir süre sonra köpeğinize komut vermeye sıklıkla ihtiyaç duymadığınızı rahat bir şekilde fark edebilirsiniz. Bu noktada köpeğinizle uzun konuşmalar yapmak ve ona kızmak yerine bildiği kelimeleri kararlı bir ses tonuyla söylemeniz ve onları kontrol etmeniz yürüyüşünüzden daha etkili bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

Ödül Maması Verme

Köpeğe tasma takmak bilinçli olan her köpek sahibinin yapması gereken bir eylemdir. Aksi halde köpeğinizin cinsine de bağlı olarak köpeğiniz çeşitli iç güdülerine karşı koyamayacağı için sonucunda büyük ve sizi zora sokacak sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda sokak köpeklerinden gelecek olan ataklara karşı da köpeğinize tasma takmanız ve belirli durumlarda onları kontrol etmeniz son derece büyük bir önem taşır.

Köpeği tasmalı yürüyüşe çıkarma adımları sırasında disiplinli bir şekilde yürütülmesi gereken bu süreci gerçekleştirirken köpeğinizi ödüllendirmeyi de unutmamalısınız. Doğru zamanlarda ödül alan köpeğiniz kısa sürede nasıl yürümesi gerektiğini öğrenecek ve sonucunda ödül alacağı için buna uygun şekilde davranacaktır. Bu nedenle köpeğinizi yürüyüşe yeni alıştırdığınız süreç boyunca her daim yanınızda ödül maması bulundurmanız büyük bir önem taşır.

Köpeğiniz yürüyüş düzenini bozduğunda ona net bir şekilde komut verebilirsiniz. Komutu yerine getiren köpeğinize ise hiç vakit kaybetmeden ödül maması vermeniz bu davranışı tekrarlamamasına neden olacaktır. Bu sayede etkin ve verimli bir şekilde yürüyüş eğitimi sürecini de başarıyla tamamlamanız mümkün hale gelir.

Diğer Bloglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir