Köpeklerde Ayrılık Anksiyetesi: Belirtiler Ve Çözüm Yolları

Köpeklerde ayrılık anksiyetesi, köpeğin sahibinden ayrılırken yaşadığı aşırı stres ve kaygı durumudur. Bu durum, köpeklerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını etkileyebilir. Dostlarından bir süre ayrı kalan insanların karşılaşacağı en yaygın eylemler çöplerin ve yastıkların parçalanması, koridora idrar yapması veya normalinden farklı havlaması olabilir. Bunun ana sebeplerinden biri de köpeğinizin ilk yaşlarında yaşadığı terk edilme, sütten olduğundan erken kesilme, anne kaybı veya kendi yapısının öyle olması olabilir.

Köpeklerde Ayrılık Travması Belirtileri

Köpeklerde ayrılık travması belirtileri, birbirinden farklı tepkilerle ortaya çıkabilir. Bu belirtiler 20 dakika bile olsa köpeğin aşırı bağlandığı sahibinden ayrı kalmasıyla başlar. Bu ayrılığın sonucunda köpeğinizin vereceği tepkilerden biri aşırı havlama veya uluma olabilir. Sahipleri evde yokken fazlasıyla havlayan köpeklerle karşılaşmışızdır. Evde bulunan eşyaları çiğnemesi veya kaybetmesi bir başka belirtiden biri olabilir. Koltukların başları sıklıkla hasar gördüğü köpek sahiplerinin başına gelen olaylar arasında yer alır. Kendinin fark edilmesini isteyen yalnızlığını anlatmanın yolunu evin içine idrar yaparak anlatan köpekler de olabilir. Tuvalet eğitimi olmasına karşın eve yapılan idrar travma göstergesi olarak kabul edilebilir.

Sahipleri yokken iştahı kesilen köpekler sıkça karşılaşılan travma göstergelerindendir. Depresyonunu iştahsızlıkla destekleyerek yemek yemeyi reddedebilirler. Bu mental sağlıklarını etkilediği gibi fiziksel olarak da güçsüz düşmesine yol açar. Kapıları ve pencereleri açmaya çalışan köpeklerin en büyük umudu sahiplerine ulaşmak olabilir.

Köpeklerde Ayrılık Anksiyetesi Nasıl Geçer?

Köpeklerde ayrılık anksiyetesi nasıl geçer sorusu bu durumdan muzdarip olanların öğrenmesi gereken bir eylem dizilimidir. Bu sorunu hafifletmek veya ortadan kaldırmak için köpek sahipleri çeşitli profesyonel yardımlarla durumu destekleyebilir. Durumun ciddiyetini farkına varan ebeveynler hayvan davranış uzmanından veya veteriner hekimlerinden yardım alarak izleyecekleri yolu öğrenebilirler. Köpeklerde ayrılık travması geçmesi için belirli düzenlikte olan bir rutin oluşturulması gerekir. Bu rutinde süreç içinde yavaş yavaş alıştırarak köpeklerinin yalnız kalma sürelerini arttırmaları gerekir. Rutinlere sahip olan köpekler neyin ne zaman yapılacağını bildiğinden herhangi bir panik veya anksiyete ile mücadele etmezler.

Oyun, yemek ve yürüyüş saatlerinin aralıkları her zaman aynı tutulmalıdır. İşe giden ebeveynler özellikle sabah kalktıklarında köpeklerine egzersiz yaptırarak gün içinde onların yokluğunda enerjisini atmış bir biçimde sahiplerini bekliyor olacaklardır. Köpeklerin koku duyuları oldukça gelişmiştir. İnsanlardan neredeyse 40 kat daha fazla koku ayırt edebilen köpeklerin bu sorununu koku terapisiyle çözmeniz de mümkündür. Veterinerinize danışarak çeşitli esanslı yağlarla aromaterapi yapmanız köpeğinizin stresini azalmakta yardımcı olabilir.

Köpeklerde Ayrılık Anksiyetesi Geçirme Yöntemleri

Köpeklerde ayrılık anksiyetesi geçirme yöntemleri arasında aynı evdeyken dahi farklı alanlar yaratabilmek önemlidir. Köpeğinizin size olan bağlılığının aşırılığa gitmemesi adına iki ayrı oda da kapı kitleme ve benzeri davranışlar olmadan istekli olarak ayrı kalabilmeniz ilk başlamanız gereken adımlardan olabilir. Evden çıkma sürelerini arttırarak giderken aynı zamanda ödüllendirme yöntemlerini kullanmanız da yararlı olacaktır. Pozitif pekiştirme diye adlandırılan iyi davranışın ödüllendirilmesi durumu, köpeğinizin stresinin azalmasında ve yaptığının doğru olduğunu anlamasında yardımcı olan eylemlerden olabilir. Bunun dışında veterineriniz tarafından önerilen doğal sakinleştirici takviyeler de alışma dönemini pekiştirmek için yararlı olabilir. Köpeğinizin sosyalleştiğinden emin olmalısınız. Güven duygusu artan köpeklerin gün içinde yalnız kalma durumlarında sakin kalmasına yardımcı olur. Konfor alanı olduğunu hissettirecek eşya veya oyuncakların bulunması köpeğinizin kendini daha rahat hissetmesine yol açacaktır. Gün içinde siz yokken de zaman geçirebileceği eşyaların olması onun kendi kendine de aktivite yapabilmesini ve stres düzeyini azaltmasını sağlar. Köpeğinizin ayrılık anksiyete problemi süreç içinde aşılması gereken bir durumdur. Bu süreci sabırla geçirmeniz köpeğinizin de refahı ve mental sağlığı için oldukça önemlidir. Her köpeğin kendine özgü kişiliği ve davranış şekli bulunur. Bunun doğrultusunda size en uygun olan yöntemi seçerek sabırla ve düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir.

Diğer Bloglar

One thought on “Köpeklerde Ayrılık Anksiyetesi: Belirtiler Ve Çözüm Yolları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir