Köpeklerde Diş Sağlığı: Diş Fırçalama ve Ağız Bakımı İpuçları

Köpek diş sağlığı köpeklerin yaşam konforu adına oldukça önemlidir. En önemli organlardan biri olan dişler, mutlaka bakımlı ve temiz olmalıdır. Köpeklerin dişleri ile ilgili yaşadıkları problemler beslenmeyi etkileyeceği için genel sağlık adına da direkt etkileyici olurlar. Hiçbir köpek sahibi köpeğinin sağlık problemleri yaşamasını istemez. Buna rağmen diş sağlığı çoğunlukla geri plana itilen bir bakım sürecidir. Ancak köpeklerde diş sağlığı adına dikkat edilmesi gereken birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek gerekir.

Köpekler İçin Özel Üretilen Diş Macunu ve Fırçaları Kullanmalısınız

Diş fırçalama insanlar için olduğu kadar köpekler için de önemlidir. Nasıl ki insanlar dişlerini fırçalamadıklarında çeşitli problemler yaşıyorlarsa, bu durum köpekler içinde geçerlidir. Bu durumun farkında olan ve köpeklerinin ağız sağlık konusunda doğru bir karar vermek isteyen köpek sahipleri, kullanmaları gereken ürünler hakkında kafa karışıklığı yaşar.

Köpekler için ağız bakımı yapılırken mutlaka bu amaçla özel olarak üretilmiş diş macunu ve fırçalar kullanılmalıdır. Köpeklerin ağız ve diş yapıları insanlardan ve diğer canlılardan çok farklıdır. Diş için kullanılması gereken ürünler mutlaka ihtiyaçları karşılamalıdır. Dolayısıyla köpekler için diş macunu ve fırçalar kullanırken mutlaka onların ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olmak gerekir.

Köpekler için üretilmiş diş macunları içerisinde insanlar için üretilen diş macunlarında bulunan florür ve katkılar bulunmaz. Bu sayede köpekler tat olarak bir rahatsızlık hissetmezlerdi bu durum ağız bakımı konusunda da sizlere yardımcı olur. Köpekler için uygun olmayan diş bakım ürünleri kullanmak kısa vadede ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Bu gibi problemler yaşamamak için mutlaka köpekler adına uygun olarak üretilmiş, özel ürünlerin kullanılması gerekir.

Yavru Köpeklere Diş Bakımı Yapmaya Başlamalısınız

Köpek sahiplerinin evcil hayvan diş bakımı konusunda en çok zorlandıkları durum yetişkin bir köpeğe ağız bakımı yapmaktır. Eğer köpeğinizi henüz yavru olduğu dönemde sahiplendiyseniz ve sizinle birlikte büyümesini izin verdiyseniz henüz yavru olduğu dönemde ağız bakımı yapmaya başlamalısınız. Yavru köpekler yeni bir alışkanlık kazanmaya çok daha müsait oldukları için bu dönem ağız bakımı yapmaya başlamak yetişkinlik döneminde bu konu ile ilgili herhangi bir problem yaşamamak anlamına gelir. Eğer diş bakımını henüz yavru oldukları dönemde yapmaya başlarsanız yetişkin oldukları dönemde ağız bakımına herhangi bir tepki vermezler. Bu durum da köpek ağız sağlığı adına en önemli rollerden birini oynar.

Dairesel, Yumuşak ve Nazik Hareketler ile Fırçalama Yapın

Köpeğinizin ağız anatomisi ve ihtiyaçları için uygun ürünleri bulduktan sonra düzenli olarak fırçalama yapmaya başlayabilirsiniz. Fırçalama esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden biri dairesel, yumuşak ve nazik hareketler ile fırçalama yapmak olmalıdır. Bununla birlikte özellikle ilk defa ağız bakımı yapıyorsanız köpeğiniz tepki verebilir, karşı koymaya çalışabilir ve strese girdiği için size ya da etrafa zarar verme içgüdüsü içerisinde olabilir. Bu gibi durumlarda kontrolünüzü kaybetmemeye ve sakin olmaya özen göstermeli, onu rahatlatacak oyuncaklar ya da rahat bir ortam ile süreci ilerletmeye çalışmalısınız.

Köpeklerde ağız bakımı birçok  açıdan önemlidir. Periyodik olarak yapılması gereken yumuşak fırçalamalar, köpeklerin daha ciddi sağlık problemleri yaşamalarını engeller. Düzenli olarak fırçalama yaptıktan sonra köpeğinizin yediği mamanın ve ödül kemiklerinin de ağız ve diş sağlığı adına faydalı olduğundan emin olmalı, eğer bu gibi bir mama tüketmiyorsa mamasında bazı değişiklikler yapmalısınız. Bu etkenlere dikkat ettiğiniz takdirde köpeğinizin diş sağlığı adına önemli değişiklikler yapmış ve adımlar atmış olursunuz. Eğer ağız ve diş sağlığı konusunda uygun bir adım atamıyorsanız sizlere destek olması için profesyonel bir veterinerden yardım alabilirsiniz.

Diğer Bloglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir