Köpek tüy dökülmesi bakteriyel enfeksiyonlar, köpeğin ırkı ya da mevsimsel sebeplerle gelişebilecek bir durumdur. Uyuz, akar, saçkıran ya da çeşitli hastalıklar sebebiyle de tüy dökülmesi yaşanabilir. Baz durumlarda tüy dökülmesi tamamen tehlikesiz bir durumdur ve zamanla, kendiliğinden geçer. Ancak aldığınız önlemlere rağmen devam eden, başka belirtileri de bulunan ve uzun süre boyunca sona ermeyen tüy dökülmesi daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka uzman bir veteriner kontrolünde olunması gerekir.
Tüy Dökülmesi Nedir?
Tüy dökülmesi neredeyse her köpeğin yaşadığı bir sorundur. Ancak bazı köpekler diğerlerine oranla daha şiddetli tüy dökülmesi yaşayabilirler. Şiddetli tüy dökülmesi hem köpeklerinizin yaşam konforunu düşürür hem de hijyenik açıdan rahatsız edici bir problem haline gelebilir. Bu durumda alınması gereken bazı önlemler vardır. Köpek bakımı ipuçları sayesinde köpeklerinizin daha sağlıklı tüylere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Evcil hayvan bakımı sorumluluk gerektiren, tam zamanlı bir iştir. Sempatik halleriyle beğeni toplayan köpekler, bakım esnasında titizlik gerektiren canlılardır. Dolayısıyla hayatınızın geri kalan büyük bir kısmını köpekler ile geçirmek istiyorsanız bakımları hakkında bilgi sahibi olmayı ve hayatınızda bazı değişiklikler yapmaya özen göstermelisiniz.
Köpek bakımı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri tüy dökülmesidir. Tüy dökülmesi neredeyse her köpek tarafından yaşanan bir durumdur. Farklı sebepler dolayısıyla gelişen bu problemin giderilmesi için öncelikle tüy dökülmesinin hangi sebeple meydana geldiğini tespit etmek gerekir.
Tüy Dökülmesi Her Köpek İçin Tehlikeli midir?
Her köpeğin tüyü birbirinden farklı olduğu için dökülme ve tüy bakımı da değişkenlik göstermelidir. Özellikle Retriever, Husky ya da Malamute cinsi bir köpeğiniz varsa çok nadir tüy dökülmesi gözlemlersiniz. Bu durumun sebebi ise bu cins köpeklerin uzun tüyleri olması, tüyler uzadığı için dökülmemesidir. Bağlı olarak tüy bakımı esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler çok daha önemli hale gelir. Ancak çift katmanlı ve kalın tüylere sahip köpekler özellikle mevsim geçişlerinde aşırı tüy dökülmesi yaşarlar. Bu durum tamamen normaldir ve daha ciddi bir problemin habercisi olarak değerlendirilemez. Dolayısıyla köpeğinizi tanımalı, tüyleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede tüy dökülmesini ciddi bir problem mi yoksa doğal akışta gerçekleşecek bir durum mu olduğunu anlayabilirsiniz.
Tüy Bakımı Esnasında Taramanın Önemi
Köpek sağlığı birçok adımdan oluşur. Tüy bakımı da bunların içerisindedir. Tüy yapısı ya da ırk fark etmeksizin bütün köpeklere tüy bakımı esnasında dikkatli bir şekilde yaklaşmak gerekir. Tüy bakımı adına en önemli rolü ise tarama oynar.
Köpeğinizin cinsi ve tüylerin özelliğine bağlı olarak alabileceğiniz taraklar tarama konusunda sizlere yardımcı olabilir. Tarama mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Bu sayede zayıflaya tüyler ve ölü hücreler atılır. Bu durum köpeklerin kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar tüylerin de sağlıklı ve parlak gözükmesini destekler.
Düzenli Tarama Yapılmazsa Ne Olur?
Tarama köpek tüy temizliği adına çok önemlidir. İlerleyen süreçte gelişebilecek problemlere karşı önemli bir engelleyicidir. Bu doğrultuda düzenli tarama yapılmadığında karşılaşılan en büyük problemin vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen dolanma ya da karışıklığın engellenmesi olduğu söylenebilir. Düzenli tarama yapılmadığında meydana gelen bu problemler köpeklerin rahatsızlık ve acı duymasına yol açar. Aynı zamanda tüylerde meydana gelen bu sorun tarayarak giderilmediği için veterinerde cerrahi müdahale gerektirir. Dolayısıyla köpeğinizin tüylerine ve cinsine bağlı olarak farklı periyotlarda, düzenli olarak tarama yapmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede tüylerde karışıklık veya aşırı tüy dökülmesi problemlerini giderebilirsiniz.